Kremowy kurczak z czosnkiem parmezanowym i pieczarkami

Kremowy kurczak z czosnkiem parmezanowym i pieczarkami

Kremowy kurczak z parmezanem z czosnkiem i pieczarkami jest gotowy w zaledwie 30 minut, a sos parmezanowo-czosnkowy zachwyci całą rodzinę! To stanie się nowym faworytem!

Kurczak to ulubione danie w naszej rodzinie i na całym świecie. Musisz wypróbować te ulubione przez fanów, toskański czosnek, wolnowarowy krak z kurczaka i smażony ryż .

Creamy Parmesan Garlic Mushroom Chicken being cooked in a skillet.

Kremowy kurczak z parmezanem i pieczarkami czosnkowymi

Dania z patelni są ostatnio naszym ulubionym. Podobnie jak ta Patelnia Włoska Kiełbasa i Papryka i Patelnia Chili Queso , ten kurczak z grzybami jest niesamowity! To jest gotowe w zaledwie 30 minut, a smakuje jak z restauracji. A wy chłopaki. Ten kremowy sos czosnkowy z parmezanem jest NA PUNKT! Będzie to jeden z najlepszych sosów, jakie kiedykolwiek zrobisz! Mój syn powiedział, że to jedna z najlepszych rzeczy, jakie kiedykolwiek jadł! Myślę, że największym fanem mojego gotowania jest mój syn. Mój drugi jest nieprzewidywalny i dość wybredny, ale UWIELBIAŁ również ten posiłek. Oczywiście musiał zeskrobać grzyby i szpinak, ale powiedział, że to niesamowite.

Obiecuję, że pokochacie ten posiłek tak samo jak my! Udoskonalałem ten kremowy sos od tak dawna i jest dosłownie niesamowity. Wszystkie moje dania z patelni z kurczaka przyciągnęły mnóstwo uwagi. Spróbuj Creamy Skillet Chicken Cacciatore i Skillet French Onion Chicken, aby wiedzieć, co mam na myśli! Te dania są szybkie, smaczne i super łatwe. Wiem, że ten też pokochasz!

Składniki na kremowy kurczak z pieczarkami czosnkowymi


W tym daniu z powodzeniem można również użyć udek z kurczaka bez kości i skóry. Aby uzyskać inny akcent, zastąp kurczaka łososiem lub krewetkami. Używaj grzybów, które ty i twoja rodzina kochacie najbardziej.

  • Piersi z kurczaka bez kości i bez skóry: Spróbuj wybrać kurczaka tej samej wielkości i grubości, aby zapewnić równomierne gotowanie.
  • Oliwa z oliwek : Użyj dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
  • Sól i pieprz : Sól i pieprz do smaku.
  • Pokrojone grzyby : Możesz pokroić własne lub kupić pokrojone grzyby. Najlepiej sprawdzają się guziki, baby portabella i cremici.

Kremowy sos czosnkowy z parmezanem

Użycie pełnotłustych składników do sosu zapewni najbardziej kremowe rezultaty. Pół na pół będzie najlepszym następstwem ciężkiego kremu. To tworzy super pyszny kremowy sos, który jest niewiarygodnie satysfakcjonujący.

  • Masło : używaj prawdziwego masła, a nie substytutu masła, aby uzyskać najlepszy smak.
  • Ząbki czosnku mielone : Świeży czosnek nadaje ostry smak, który doskonale komponuje się z grzybami.
  • Mąka : Zagęszcza sos.
  • Rosół z kurczaka : Kurczak nada najlepszy smak.
  • Śmietanka gęsta lub pół i pół : albo nada smak i kremowość.
  • Tarty parmezan : Zetrzyj własny ser, aby najlepiej się roztopił.
  • Czosnek w proszku : Dodaje dodatkowego smaku bez luzem.
  • Pieprz i sól : Dodaj mniej lub więcej do smaku.
  • Szpinak : drobno posiekany. Nie chcesz zbyt dużej masy.

Kremowy kurczak z parmezanem i pieczarkami czosnkowymi

Kremowy kurczak z parmezanem z czosnkiem i pieczarkami jest gotowy w zaledwie 30 minut, a sos parmezanowo-czosnkowy zachwyci całą rodzinę! To stanie się nowym faworytem!
Kolacja kursu
Kuchnia Amerykańska, Włoska
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 20 minut
Całkowity czas 25 minut
Porcje 8 osób
Kalorie 290 kcal
Autor Alyssa Rivers

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka bez kości bez skóry, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól pieprz
  • 8 uncji pokrojonych w plasterki grzybów

Kremowy sos czosnkowy z parmezanem:

  • 1/4 szklanki masła
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka gęstej śmietany lub pół i pół
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka posiekanego szpinaku

Instrukcje

  • Na dużej patelni dodaj oliwę z oliwek i smaż kurczaka na średnim ogniu przez 3-5 minut z każdej strony lub do zbrązowienia z każdej strony i smaż, aż przestanie się różowy w środku. Kurczaka wyjąć i odstawić na talerz. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i gotuj przez kilka minut do miękkości. Usuń i odłóż na bok.
  • Aby zrobić sos dodaj masło i rozpuść. Dodaj czosnek i gotuj do miękkości. Wmieszaj mąkę, aż zgęstnieje. Ubij bulion z kurczaka, śmietankę, parmezan, puder czosnkowy, pieprz i sól. Dodaj szpinak i gotuj na wolnym ogniu, aż zacznie gęstnieć, a szpinak zwiędnie. Dodaj kurczaka i pieczarki z powrotem do sosu i podawaj na makaronie.

Uwagi

Zaktualizowano 10 sierpnia 2021 r.

Pierwotnie opublikowano 20 czerwca 2016 r.

Odżywianie

Kalorie: 290 kcal | Węglowodany: 4 g | Białko: 29 g | Tłuszcz: 18 g | Tłuszcze nasycone: 8 g | Cholesterol: 104 mg | Sód: 494 mg | Potas: 588 mg | Włókno: 1 g | Cukier: 1 g | Witamina A: 724 jm | Witamina C: 5 mg | Wapń: 113 mg | Żelazo: 1 mg

Możesz również polubić…