Pikantne chilli z indykiem
Wiele potraw można podawać na różne sposoby, ale w naszych codziennych czynnościach ograniczamy się do najpopularniejszych i najbardziej znanych dań w naszym codziennym życiu. Czasem jednak warto wprowadzić coś nowego do naszych dań, a jednym z przykładów na to, że popularne danie może nabrać nowego smaku jest przysłowiowe chili, tym razem gotowane ze zdrowym indykiem, czosnkiem i jalapeños.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 jalapeno, mielone
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka chili w proszku
- 2 łyżeczki kminku mielonego
- Szczypta pieprzu cayenne
- 250 g mielonego indyka
- 1 puszka czarnej fasola, wypłukanej
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- Bulion z kurczaka
- Zielona cebulka
- Posiekany ser Cheddar
Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Podsmaż cebulę, aż będzie miękka i złocista. Dodaj czosnek i papryczki jalapeños. Smażyć około 2-3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, kminek i paprykę. Gotuj i mieszaj przez około 4 minuty.
Dodaj indyka i regularnie mieszaj, aby nie przywierał do rondla, aż będzie w pełni ugotowany i zarumieniony. Wymieszaj czarną fasolę i pomidory z puszki, a następnie dodaj bulion.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 25 minut.
Podawać w misce. Przed podaniem posyp szalotką i serem cheddar.