Fajitas z Kurczaka – prosty przepis na pyszne meksykańskie danie
Czy lubisz meksykańskie jedzenie takie jak Fajitas? A może po prostu chcesz się o tym dowiedzieć? Bez względu na to, po której stronie się znajdujesz, warto spróbować przygotować jedną z najpopularniejszych potraw w tej kuchni, przygotowanie jest bardzo łatwe. Fajitas to coś, co każdy powinien spróbować. Nie wymaga wielu przygotowań, a składniki są łatwo dostępne, więc kiedy odwiedzasz swój pierwszy sklep, możesz zaopatrzyć się we wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania tego dania.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z limonki, wyciśnięty z około 3 limonek
- 2 łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- Pół kilo piersi z kurczaka
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 papryki pokrojone w cienkie plasterki
- 1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki
- Tortille
W dużej misce wymieszaj 1/2 szklanki oleju, sok z limonki, kminek i paprykę. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, dodaj do miski i wymieszaj. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Gdy kurczak będzie gotowy do smażenia, rozgrzej łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i smaż na złoty kolor z obu stron. Odstaw na 10 minut, a następnie pokrój kurczaka w paski.
Do garnka wrzuć paprykę i cebulę i gotuj do miękkości, około 5 minut. Dodaj kurczaka i dobrze wymieszaj. Podawać z tortillami.