Jambalaya – szybkie danie z ryżem

Z czym kojarzy Ci się amerykańskie jedzenie? fast food? Krwawy stek? Naleśniki z syropem klonowym pożyczone z Kanady? Cokolwiek to jest, mamy dla Was przepisy prosto z Nowego Orleanu, gdzie jambalaya stała się popularnym daniem inspirowanym smakami z wielu zakątków świata. Ostre, sycące i niezwykle aromatyczne danie, które warto przygotować w domu.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 papryki
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Pierś z kurczaka pokrojone na 2 cm kawałki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Pokrojona wędzona kiełbasa
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • Bulion
  • 1 puszka pomidorów
  • Paczka ryżu długo ziarnistego
  • 2 łyżeczki przyprawy Old Bay
  • 400 g średnich krewetek
  • 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki

Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i paprykę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości, około 5 minut, następnie wrzuć kurczaka i dopraw solą, pieprzem i oregano. Kurczaka smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy wędzoną kiełbasę, czosnek i sos pomidorowy i gotujemy ok. 3 min.

Dodaj bulion z kurczaka, pokruszone pomidory, ryż i przyprawę Old Bay. Zmniejsz ogień do średniego, przykryj i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż ryż zmięknie, a płyn się wchłonie.


Dodaj krewetki i smaż przez 5 minut.

Przed podaniem posyp zieloną cebulką.

Możesz również polubić…