Kurczak z gnocchi
Kurczak to ten rodzaj mięsa, który pojawia się na naszych stołach najczęściej. Znajdujemy go w parówkach (choć o ich jakości można by długo dyskutować), często pojawia się na naszych stołach podany prosto z grilla, albo w postaci idealnie przysmażonego filetu. My za to, mamy dla Was przepis na coś zupełnie nowego i zdecydowanie polecamy kurczaka połączonego z gnocchi, szpinakiem i przepysznym parmezanem.
SKŁADNIKI
- Dwie duże piersi z kurczaka
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 1 paczka gnocchi
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Świeże liście tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- Bulion z kurczaka
- Szczypta czerwonej papryki
- Rozdrobniona mozzarella
- Świeżo starty parmezan
- Paczka mrożonego szpinaku
Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Następnie rozgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj smażonego kurczaka i smaż na złoty kolor. Gdy kurczak będzie gotowy, włóż go do miski.
Dodaj 1 łyżkę oleju na patelnię i podgrzej ją na średnim ogniu. Następnie dodaj pieczarki i cebulę na patelnię i gotuj przez około 5 minut. Następnie dodaj czosnek, oregano i tymianek; kontynuuj gotowanie jeszcze przez 3 minuty. Aby dodać smaku potrawie, do gotującej się mieszanki dodaj kurczaka, bulion i czerwoną paprykę. Następnie dodaj makaron gnocchi i kurczaka. Gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach kurczak powinien być ugotowany.
Po dodaniu szpinaku mieszaj, aż zmięknie. Następnie dodaj ser i pozwól mu się roztopić. Dodaj dodatkową sól i pieprz do smaku.