Pikantne chilli z indykiem

Wiele potraw można podawać na różne sposoby, ale w naszych codziennych czynnościach ograniczamy się do najpopularniejszych i najbardziej znanych dań w naszym codziennym życiu. Czasem jednak warto wprowadzić coś nowego do naszych dań, a jednym z przykładów na to, że popularne danie może nabrać nowego smaku jest przysłowiowe chili, tym razem gotowane ze zdrowym indykiem, czosnkiem i jalapeños.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 jalapeno, mielone
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka chili w proszku
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • 250 g mielonego indyka
  • 1 puszka czarnej fasola, wypłukanej
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • Bulion z kurczaka
  • Zielona cebulka
  • Posiekany ser Cheddar

Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Podsmaż cebulę, aż będzie miękka i złocista. Dodaj czosnek i papryczki jalapeños. Smażyć około 2-3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, kminek i paprykę. Gotuj i mieszaj przez około 4 minuty.

Dodaj indyka i regularnie mieszaj, aby nie przywierał do rondla, aż będzie w pełni ugotowany i zarumieniony. Wymieszaj czarną fasolę i pomidory z puszki, a następnie dodaj bulion.


Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 25 minut.

Podawać w misce. Przed podaniem posyp szalotką i serem cheddar.

Możesz również polubić…