Ramen
Ramen to tradycyjna japońska zupa z makaronem, często podawana w gorącym bulionie. Pomimo popularności jako podstawa dla studentów college’u, w rzeczywistości jest dość niezdrowy. Zamiast kupować w sklepie gotowy ramen, zaproponuj przygotowanie chińskich zup. Te zupy są znacznie bardziej sycące i można je przygotować w kilka minut. Czas przygotowania ramenu jest jednak nieco dłuższy ze względu na gotowanie wody i przygotowywanie dodatkowych składników. Niemniej przygotowany w ten sposób ramen dostarcza więcej składników odżywczych niż jego odpowiednik w postaci makaronu z przyprawami podawany w gorącej wodzie.
Do ramenu idealnie sprawdzi się Yerba Mate.
SKŁADNIKI
3 opakowania zupek instant ramen bez dołączonych przypraw
2 łyżki stołowe masła
½ średniej czerwonej papryki, bez pestek
1 mała marchewka, obrana, okrojona i pokrojona w cienkie plastry
2 ząbki czosnku, posiekane
Duża szczypta czerwonej papryki
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki brązowego cukru
3 duże jajka, lekko ubite
Posiekana zielona cebulka
W średnim garnku z wrzącą wodą ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i odstaw na bok.
W międzyczasie rozpuść masło na dużej patelni z nieprzywierającą warstwą na średnim ogniu. Dodaj paprykę i marchewkę. Smaż często mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodaj czosnku i chili. Gotuj, mieszając przez około 3 minuty. Dodaj sos sojowy i brązowy cukier, mieszając, aż cukier się rozpuści, a sos się zagotuje.
Do sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Wyłóż makaron na połowę patelni i dodaj jajko na drugą połowę doprawiając solą i pieprzem. Odczekaj aż jajko zacznie się ścinać a następnie mieszaj od czasu do czasu drewnianą łyżką lub łopatką do uzyskania konsystencji jajecznicy.
Połącz makaron i jajka. Posyp wszystko zieloną cebulką.