Wołowina z brokułami

Kolejna wersja brokułów, tym razem z pyszną wołowiną. To jedna z tych potraw bogatych w witaminy i inne składniki odżywcze, które można przygotować na obiad. Idealne dla tych, którzy kochają dania mięsne, ale nie chcą rezygnować z warzyw lub postrzegać je jako niezbędny dodatek do posiłków, nawet jeśli ich nie lubią. W tej wersji brokuły z pewnością Cię skuszą, a w połączeniu z wołowiną tworzy niesamowitą bombę smakową.

SKŁADNIKI

  • Sos sojowy
  • Sok z ½ limonki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Pół kilo steku z polędwicy wołowej, pokrojonego w cienkie plastry
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku, mielone
  • Bulion wołowy lub drobiowy
  • 1 głowa brokułu, pokrojona w różyczki
  • Ziarna sezamu
  • Cienko pokrojona zielona cebula

W średniej misce wymieszaj 1/3 szklanki sosu sojowego, sok z limonki, 1 łyżkę brązowego cukru i 1 łyżkę mąki kukurydzianej. Dodaj stek, dopraw solą i pieprzem i mieszaj, aż stek będzie marynowany ze wszystkich stron. Mięso powinno być marynowane przez 20-30 minut.

Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj stek i smaż przez około 5 minut z każdej strony. Smażony stek wyjąć z patelni i odstawić.


Włóż czosnek do garnka i gotuj przez około 2 minuty. Połącz z 1 łyżką mąki kukurydzianej, następnie dodaj bulion, 2 łyżki brązowego cukru, 1/3 szklanki sosu sojowego. Doprowadź sos do wrzenia. Dodaj brokuły i gotuj do miękkości, około 8 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, następnie dodaj stek i gotuj przez 5 minut.

Przed podaniem udekoruj sezamem i zieloną cebulką.

 

Możesz również polubić…