Wołowina z brokułami
Kolejna wersja brokułów, tym razem z pyszną wołowiną. To jedna z tych potraw bogatych w witaminy i inne składniki odżywcze, które można przygotować na obiad. Idealne dla tych, którzy kochają dania mięsne, ale nie chcą rezygnować z warzyw lub postrzegać je jako niezbędny dodatek do posiłków, nawet jeśli ich nie lubią. W tej wersji brokuły z pewnością Cię skuszą, a w połączeniu z wołowiną tworzy niesamowitą bombę smakową.
SKŁADNIKI
- Sos sojowy
- Sok z ½ limonki
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Pół kilo steku z polędwicy wołowej, pokrojonego w cienkie plastry
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku, mielone
- Bulion wołowy lub drobiowy
- 1 głowa brokułu, pokrojona w różyczki
- Ziarna sezamu
- Cienko pokrojona zielona cebula
W średniej misce wymieszaj 1/3 szklanki sosu sojowego, sok z limonki, 1 łyżkę brązowego cukru i 1 łyżkę mąki kukurydzianej. Dodaj stek, dopraw solą i pieprzem i mieszaj, aż stek będzie marynowany ze wszystkich stron. Mięso powinno być marynowane przez 20-30 minut.
Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj stek i smaż przez około 5 minut z każdej strony. Smażony stek wyjąć z patelni i odstawić.
Włóż czosnek do garnka i gotuj przez około 2 minuty. Połącz z 1 łyżką mąki kukurydzianej, następnie dodaj bulion, 2 łyżki brązowego cukru, 1/3 szklanki sosu sojowego. Doprowadź sos do wrzenia. Dodaj brokuły i gotuj do miękkości, około 8 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, następnie dodaj stek i gotuj przez 5 minut.
Przed podaniem udekoruj sezamem i zieloną cebulką.