Pizza Funghi – tradycyjna domowa pizza

Czy masz ochotę na pyszną pizzę dzisiaj? W takim razie upieczmy teraz fajną pizzę z pysznymi pieczarkami.

obraz 2022 09 03 232938937 Pizza Funghi - tradycyjna domowa pizza

Pizza Funghi

Klasyczna pizza ze świeżymi pieczarkami!
Rodzaj bez cukru, vegan
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Porcje 4
Kalorie 538kcal

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej mąka cukiernicza/typ 405
  • 270 g mąki 00 mąka do pizzy
  • 30 g semoliny z pszenicy durum
  • 300 ml letniej wody
  • 35 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 10 g Sól
  • 5 g świeżych drożdży

Sos pomidorowy

  • 500 g pomidorów San Marzano przeszło
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Dodatki

  • 2 kulki sera mozzarella
  • 400 g pieczarek

Instrukcje

  • Dodaj drożdże do ciepłej wody i rozpuść.
  • Do naczynia miksującego wsyp mąkę pszenną, mąkę 00, kaszę z pszenicy durum i sól i wyrabiaj na wolnych obrotach, aż powstanie ciasto.
  • Stopniowo dodawać wodę drożdżową. Następnie dodaj również olej. Zagnieść ciasto przez co najmniej 7 minut. Im dłużej tym lepiej.
  • Wyłącz maszynę, gdy powierzchnia ciasta jest gładka i nie pozostaje żadne ciasto.
  • Oderwij ciasto od haka, uformuj kulę i włóż z powrotem do miski.
  • Przykryj ściereczką i pozostaw na co najmniej 2 godziny.

Uwagi

Im dłużej ciasto może odpocząć, tym lepiej! Najlepiej przygotować ciasto na pizzę dzień wcześniej i przechowywać je w lodówce, przykryte ściereczką. Następnie wyjmij ciasto około 3 godziny przed przygotowaniem i pozostaw w temperaturze pokojowej.
Po odstawieniu ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i podzielić na 4 porcje, każdą porcję zwijając w kulki. Ponownie przykryj wszystko ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut.

Sos pomidorowy


Przetarte pomidory, sól, pieprz, oliwę i oregano umieścić w misce i dokładnie wymieszać.

Dodatki.

Rozgrzej piekarnik do góry/dół 250°C (500°F).
Ser mozzarella usmażyć ręcznie w drobną kostkę lub cienkie plasterki. Grzyby shiitake oczyścić i pokroić w cienkie plasterki.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i przełożyć na blachę do pieczenia. Na wierzch polać keczupem i równomiernie rozprowadzić. Pozostaw około 0,5 cala/1 cm wolnej krawędzi. Połóż ser mozzarella na wierzchu. Następnie połóż na wierzchu posiekane grzyby.
Następnie piecz na dolnym ruszcie w temperaturze 250°C (500°F) przez około 10 minut.
Podawać zaraz po upieczeniu i cieszyć się na gorąco.

Możesz również polubić…