Zrolowana pizza – szybka przekąska na imprezę!

Zrolowana pizza – szybka przekąska na imprezę!

Pizza Stromboli 1024x683 1 Zrolowana pizza - szybka przekąska na imprezę!

 

Zrolowana pizza

Amerykańska wersja pizzy z włoskimi korzeniami!
Rodzaj bez cukru, Obiad
Kuchnia amerykańska, włoska
Słowo kluczowe pizza
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 840kcal

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąka pszenna mąka cukiernicza/typ 405
  • 270 g mąka 00 mąka do pizzy
  • 30 g kasza manna z pszenicy durum
  • 300 ml Woda letni
  • 35 ml oliwa z oliwek extra virgin
  • 10 g Sól
  • 5 g świeże drożdże

Sos pomidorowy

  • 300 ml Pomidory San Marzano przeszedł
  • 1 łyżka suszone oregano
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka pieprz
  • 1 łyżka oliwa z oliwek extra virgin

Dodatki

  • 300 g ser mozzarella
  • 50 g Salami drobno pokrojone
  • 50 g gotowana szynka
  • bazylia

Instrukcje

  • Dodaj drożdże do ciepłej wody i rozpuść.
  • Mąkę pszenną, mąkę 00, semolinę z pszenicy durum i sól wsyp do miski malaksera i wyrabiaj na wolnych obrotach za pomocą haka do ciasta.
  • Stopniowo dodawać wodę drożdżową.
  • Następnie dodaj również olej.
  • Wyrabiaj ciasto przez co najmniej 7 minut. Im dłużej tym lepiej.
  • Gdy ciasto ma gładką powierzchnię i nie ma już kawałków ciasta na misce, wyłącz maszynę.
  • Poluzuj ciasto z haczyków, uformuj kulę i włóż z powrotem do miski.
  • Przykryj ściereczką i pozostaw na co najmniej 2 godziny.

Ciasto

    • Dodaj drożdże do letniej wody i rozpuść. Mąkę pszenną , mąkę 00 , kaszę mannę z pszenicy durum i sól włożyć do miski robota kuchennego i zagnieść za pomocą haka do ciasta na najniższych obrotach.
    • Stopniowo dodawać wodę drożdżową. Następnie dodaj również olej. Zagnieść ciasto przez co najmniej 7 minut. Im dłużej, tym lepiej.
    • Gdy ciasto ma ładną gładką powierzchnię i nie ma już resztek ciasta zwisających z miski, wyłącz maszynę. Zwolnij ciasto z haka, uformuj kulę i włóż z powrotem do miski. Przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 2 godziny.

Wskazówka:

  • Im dłużej ciasto może odpocząć, tym lepiej! Najlepiej przygotować ciasto na pizzę dzień wcześniej, następnie przykryć ściereczką i włożyć z powrotem do lodówki. Następnie wyjmij ciasto na około 3 godziny przed przygotowaniem i przykryj je w temperaturze pokojowej.
  • Po odstawieniu ciasto ułożyć na posypanej mąką stolnicy, podzielić na 250-gramowe kawałki i uformować w kulki. Ponownie przykryj wszystko ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut.

Sos pomidorowy

  • Odcedzone pomidory, sól, pieprz, oliwę i oregano włożyć do miski i dokładnie wymieszać.

Instrukcje

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (350°F) góra/dół.
  • Mozzarellę połamać lub pokroić rękoma.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 50 x 45 cm. Na wierzch polać keczupem i równomiernie rozprowadzić.
  • Pozostaw około 2 cm wolnej krawędzi. Obficie przykryć serem mozzarella. Wierzch posmaruj posiekanym salami i szynką. Posmaruj brzegi niewielką ilością wody, aby następnie dobrze uszczelnić rolkę.
  • Teraz ostrożnie rozwałkuj ciasto od dłuższego boku, zamykając końce. Następnie zwiń pizzę w duże „U” i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj powierzchnię odrobiną oliwy z oliwek.
  • Następnie piecz przez około 2 godziny. Podgrzewaj na najniższym stojaku przez 1 godzinę w temperaturze 180°C (350°F) grzanie górne/dolne.
  • Po upieczeniu pizzę wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry, posypać odrobiną posiekanej bazylii i podawać na gorąco.

 

Możesz również polubić…