Domowa pizza – prosty przepis na włoski przysmak
Domowa pizza – prosty przepis na włoski przysmak
Sekretem najlepszych włoskich przepisów na ciasto do pizzy jest dobrej jakości mąka pszenna, odpowiednia ilość drożdży oraz wyrabianie i rośnięcie ciasta.
Sprawdź mój przepis na idealne ciasto do pizzy.
Z tej porcji można upiec dwie cienkie pizze lub jedną dużą, grubą pizzę.
To uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe do wypieku na sucho.
Można go wykorzystać do wypieku domowej pizzy, pieczywa pszennego, bułek śniadaniowych, paluszków na zakwasie czy domowej focaccii.
Porcje 8
Kalorie 239kcal
Składniki
Ciasto
- 7 gram suchych drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 3 szklanka Mąki
- 1/4 łyżeczki Soli
- 2 łyżki oleju
Sos
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1/2 puszki pomidorów
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki kumin
Instrukcje
- W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Pozostaw do uzyskania kremowej konsystencji, około 10 minut.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i hasz. Dodaj mieszankę drożdżową. Po zebraniu ciasta ułóż je na lekko posypanej mąką powierzchni i ugniataj do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji, około 8 minut. Lekko posmaruj dużą miskę, włóż do niej ciasto i obróć, aby pokryła się olejem. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 45 minut.
-
Rozgrzej olej w małym rondlu na średnim ogniu. Podsmaż cebulę do miękkości. Wymieszać z keczupem i wodą. Dopraw cukrem, solą, pieprzem, pudrem czosnkowym, bazylią, oregano, majerankiem, kminkiem, papryką i płatkami czerwonej papryki. Dusić przez 15 do 20 minut.
-
Ten przepis pozwala przygotować 2 (12-calowe) pizze. Podziel ciasto na pół i rozłóż na patelni do pizzy. Przykryj sosem i dodatkami do wyboru. Piecz w 400 stopniach przez 20 minut lub do momentu, gdy skórka będzie złocisto-brązowa.
Uwagi
Na porcję: 239 kalorii; białko 6.2g; węglowodany 41.3g; tłuszcz 5.6g; sód 535.4mg. Pełne odżywianie