NAJŁATWIEJSZA DOMOWA PIZZA W ŻYCIU!

Pizza domowej roboty.


Kto nie kocha dobrej pizzy, kto nie uwielbia pizzy, ten nie może się doczekać, aż będzie można ją zjeść! Jest weekend, a ja jestem w potrzebie dobrej pizzy! Wiedziałam, że mogę przygotować pizzę w mgnieniu oka i mieć wszystkie dodatki, które chcę! Uwielbiam łatwość przygotowania tej pizzy i wszystkie smaki, które się z nią wiążą. Moja rodzina uwielbia wieczorną pizzę, a z tym ciastem nie można się pomylić. Jest ono proste w wykonaniu i składa się tylko z 5 składników, ale zawiera tak wiele smaków. Wszyscy je uwielbiamy i cieszymy się z robienia pizzy w naszym domu razem.

obraz 2022 09 03 231239259 NAJŁATWIEJSZA DOMOWA PIZZA W ŻYCIU!

Pizza z piekarnika

Rodzaj Obiad
Kuchnia włoska
Słowo kluczowe pizza, rukola, włoska
Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 50 minuty
Porcje 8

Składniki

Ciasto

  • 3 ½ szklanki mąki uniwersalnej All Purpose Flour
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
  • 1 1/3 szklanki ciepłej wody 110 stopni
  • 1 torebka drożdży

Sos

  • 1 ¼ szklanki Sosu Pomidorowego lub Puree Pomidorowego
  • Suszone oregano do smaku
  • Suszona bazylia do smaku
  • Czosnek granulowany do smaku
  • Granulowana cebula do smaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta cukru
  • 120 gram świeżej Mozzarelli rozdrobnionej

Sos dla białej pizzy

  • 120 uncji świeżej Mozzarelli rozdrobnionej
  • 1 małe pudełko mrożonego posiekanego szpinaku rozmrożonego i odciśniętego z płynu
  • 1 filiżanka mrożonych pokrojonych brokułów, rozmrożonych i wyciśniętych z jakiegokolwiek płynu
  • ½ szklanki Ricotty z pełnego mleka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Lekkie posypanie solą

Instrukcje

  • Do ciepłej wody dodać drożdże i odstawić na około 3 minuty.
    1 torebka drożdży
  • W czaszy stojącego miksera, wyposażonego w przystawkę do ciasta, wymieszać razem mąkę, sól, cukier i oliwę. Wymieszać drożdże w wodzie, aby upewnić się, że wszystkie się rozpuściły i dodać je do mieszanki mąki.
    3 ½ szklanki mąki uniwersalnej, 2 łyżki soli, 1 łyżka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
  • Z prędkością na średnim biegu mieszać, aż wszystko się połączy. Zmniejszyć prędkość do niskiej i mieszać przez 10 minut.
  • 2 miski posmarować oliwą z oliwek i odstawić na bok. Ciasto podzielić na dwie części i zwinąć w kulkę. Każdą kulkę ciasta umieścić w naoliwionych miskach, szwem do dołu i posmarować wierzchy ciasta odrobiną oliwy, żeby nie wysychały. Umieść kawałek folii na wierzchu każdej miski i umieść ciasto w ciepłym miejscu. Wewnątrz mikrofalówki lub piekarnika (piekarnik wyłączony) działa najlepiej.
  • Aby zrobić sos po prostu wymieszać wszystkie składniki sosu i dostosować przyprawy do swojego smaku. Odstawić na bok.
  • Aby zrobić pizze, rozgrzać piekarnik do 475 stopni i umieścić kamień do pizzy w piekarniku i podgrzać go przez 20 minut (jeśli nie masz kamienia do pizzy można użyć dużej blachy do pieczenia tylko umieścić go w piekarniku do góry nogami, więc nie ma krawędzi).
  • Na blacie posypać trochę mąki, wziąć 1 kulkę ciasta i obtoczyć ją w mące ze wszystkich stron. Używając rąk (obejrzyj filmik, aby uzyskać odpowiednie instrukcje) lub wałka, rozwałkować ciasto do 10-calowego koła.
  • Za pomocą łopatki do pizzy (lub blachy do góry nogami, aby nie było krawędzi) umieścić na niej rozwałkowane ciasto do pizzy i zacząć je polewać. Aby zrobić czerwoną pizzę, za pomocą chochli dodać sos bez gotowania i używając grzbietu chochli zawirować go na całej powierzchni ciasta.
  • Na wierzch dodaj rozdrobniony ser i przy pomocy łopatki do pizzy przesuń ją na kamień do pieczenia. Gotować przez 20 minut, obracając w połowie drogi, aby zapewnić równomierne gotowanie.
  • Aby przygotować białą pizzę, rozwałkować ciasto dokładnie w ten sam sposób i umieścić je na papierze do pizzy. Posmarować olejem czosnkowym całą górę ciasta, ułożyć szpinak i brokuły równomiernie na całym cieście. Za pomocą łyżeczki nałóż ricottę na wierzch warzyw. Posypać warzywa lekko solą i posypać całość rozdrobnionym serem. Piec przez 20 minut, obracając raz w połowie drogi.

Niedawno postanowiłam napisać ten post, aby podzielić się z Wami kilkoma wskazówkami, jak zrobić najlepsze ciasto na pizzę w domu! Ciasto na pizzę to jedna z tych rzeczy, które wiele osób uważa za łatwe do zrobienia, ale tak naprawdę nie potrzeba czasu, aby je udoskonalić, co powoduje, że pizza jest albo zbyt twarda, albo zbyt miękka (lub jedno i drugie).

Możesz również polubić…