Pizza z szynką dojrzewającą i rukolą

obraz 2022 09 03 224441435 Pizza z szynką dojrzewającą i rukolą

 

Pizza z szynką dojrzewającą i rukolą

Rodzaj Obiad
Słowo kluczowe pizza, rukola, szynka parmeńska, włoska
Porcje 8

Składniki

Składniki na 2 pizze:

  • 600 g mąki pszennej najlepiej typ 00 trochę do posypania blatu
  • 320 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru no. białego

Sos:

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Dodatki:

  • 250 g sera mozzarella z zalewy
  • 100 g szynki dojrzewającej np. prosciutto crudo
  • 2 garście rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

Instrukcje

  • Drożdże ubić z 1/3 szklanki ciepłej wody, 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru. Następnie pozostaw roztwór w ciepłym miejscu przez 10-15 minut. Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj pozostałe składniki: drożdże, pozostałą wodę, oliwę i sól. Następnie zagnieść ciasto – aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Następnie umieść kamień do pizzy w zimnym piekarniku i podgrzej go z termoobiegiem do 230°C. Rozgrzanie kamienia zajmuje około 30 minut. Jeśli nie masz gorącego powietrza, włącz górną i dolną część, aby gotować i ustaw maksymalną temperaturę.
  • Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Rozciągnij każdą sekcję w okrąg o średnicy 30-35 cm, który można wykonać ręcznie lub wałkiem. Do pizzy używamy płyt granitowych. Ponieważ jest zrobiony z granitu, jest zimny, ale idealnie nadaje się do robienia ciasta.
  • Na małej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i lekko podsmażyć posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem i oregano. Dusić przez około 10 minut. Na koniec zmiksuj sos blenderem. Posmaruj spód sosem, aby krawędzie były czyste. Następnie posyp posiekanym serem mozzarella na całej powierzchni.
  • Przygotowywać pizzę przez sześć do ośmiu minut lub do momentu, gdy brzegi ciasta będą zrumienione, ale nie spalone. Wyjąć z piekarnika. Na wierzchu pizzy rozłożyć plastry szynki, pomidory i posypkę ze świeżych liści rukoli.

Możesz również polubić…