Pizza z szynką dojrzewającą i rukolą
Pizza z szynką dojrzewającą i rukolą
Porcje 8
Składniki
Składniki na 2 pizze:
- 600 g mąki pszennej najlepiej typ 00 trochę do posypania blatu
- 320 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru no. białego
Sos:
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
Dodatki:
- 250 g sera mozzarella z zalewy
- 100 g szynki dojrzewającej np. prosciutto crudo
- 2 garście rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
Instrukcje
-
Drożdże ubić z 1/3 szklanki ciepłej wody, 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru. Następnie pozostaw roztwór w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj pozostałe składniki: drożdże, pozostałą wodę, oliwę i sól. Następnie zagnieść ciasto – aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
-
Następnie umieść kamień do pizzy w zimnym piekarniku i podgrzej go do 230°C gorącym powietrzem. Rozgrzanie kamienia zajmuje około 30 minut. Jeśli nie masz gorącego powietrza, otwórz górę i dół, aby gotować i ustaw maksymalną temperaturę.
-
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Rozciągnij każdą sekcję w okrąg o średnicy 30-35 cm, który można wykonać ręcznie lub wałkiem. Do pizzy używamy płyt granitowych. Ponieważ jest wykonany z granitu, jest zimny, ale idealny do ciast.
-
Na małej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i lekko podsmażyć posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem i oregano. Dusić przez około 10 minut. Na koniec zmiksuj sos blenderem. Posmaruj spód sosem, aby krawędzie były czyste. Następnie posyp rozdrobnionym serem mozzarella na całej powierzchni.
-
Przygotuj pizzę przez sześć do ośmiu minut lub do momentu, gdy brzegi ciasta będą złote, ale nie przypalone. Wyjmij z piekarnika. Rozłóż plastry szynki, plastry pomidora i świeże liście rukoli na wierzchu pizzy.