Zrolowana pizza

Zrolowana pizza - 1 2024

Zrolowana pizza

Amerykańska wersja pizzy z włoskimi korzeniami!
Rodzaj bez cukru, Obiad
Kuchnia amerykańska, włoska
Słowo kluczowe pizza
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 840kcal

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąka pszenna mąka cukiernicza/typ 405
  • 270 g mąka 00 mąka do pizzy
  • 30 g kasza manna z pszenicy durum
  • 300 ml Woda letni
  • 35 ml oliwa z oliwek extra virgin
  • 10 g Sól
  • 5 g świeże drożdże

Sos pomidorowy

  • 300 ml Pomidory San Marzano przeszedł
  • 1 łyżka suszone oregano
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka pieprz
  • 1 łyżka oliwa z oliwek extra virgin

Dodatki

  • 300 g ser mozzarella
  • 50 g Salami drobno pokrojone
  • 50 g gotowana szynka
  • bazylia

Instrukcje

  • Dodaj drożdże do letniej wody i rozpuść. Mąkę pszenną , mąkę 00 , kaszę mannę z pszenicy durum i sól włożyć do miski robota kuchennego i zagnieść za pomocą haka do ciasta na najniższych obrotach.
  • Stopniowo dodawać wodę drożdżową.
  • Następnie dodaj również olej.
  • Zagnieść ciasto przez co najmniej 7 minut. Im dłużej, tym lepiej.
  • Gdy ciasto ma ładną gładką powierzchnię i nie ma już resztek ciasta zwisających z miski, wyłącz maszynę.
  • Zwolnij ciasto z haka, uformuj kulę i włóż z powrotem do miski.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 2 godziny.

Ciasto

    • Dodaj drożdże do letniej wody i rozpuść. Mąkę pszenną , mąkę 00 , kaszę mannę z pszenicy durum i sól włożyć do miski robota kuchennego i zagnieść za pomocą haka do ciasta na najniższych obrotach.
    • Stopniowo dodawać wodę drożdżową. Następnie dodaj również olej. Zagnieść ciasto przez co najmniej 7 minut. Im dłużej, tym lepiej.
    • Gdy ciasto ma ładną gładką powierzchnię i nie ma już resztek ciasta zwisających z miski, wyłącz maszynę. Zwolnij ciasto z haka, uformuj kulę i włóż z powrotem do miski. Przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 2 godziny.

  • Wskazówka:

    Im dłużej ciasto może odpocząć, tym będzie lepsze! Ciasto na pizzę najlepiej przygotować dzień wcześniej, a następnie odstawić do lodówki przykrytej ściereczką. Następnie ciasto wyjąć na około 3 godziny przed przygotowaniem i pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

  • Po odstawieniu ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na ok. 250g kawałki i uformować kulki. Ponownie przykryj wszystko ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut.

Sos pomidorowy

  • Odcedzone pomidory, sól, pieprz, oliwę i oregano włożyć do miski i dokładnie wymieszać.

Pożywny

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (350°F) góra/dół.
  • Mozzarellę strącić na małe kawałki rękoma lub pokroić w plasterki.
  • Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt ok. 50x45cm. Na wierzch polać sosem pomidorowym i równomiernie rozprowadzić. Pozostaw około 2 cm wolnej krawędzi. Obficie przykryć mozzarellą. Na wierzchu posmaruj drobno pokrojone salami i szynkę. Posmaruj brzegi niewielką ilością wody, aby rolka była później dobrze uszczelniona.
  • Teraz ostrożnie zwiń ciasto od dłuższego boku, dobrze zamknij końce. Następnie uformuj bułkę do pizzy w dużą literę „U” i przełóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj powierzchnię odrobiną oliwy z oliwek.
  • Następnie piecz przez ok. 2 godz. 1 godzina w temperaturze 180°C (350°F) grzanie górne/dolne na najniższym stojaku.
  • Po upieczeniu pizzę wyjąć z piekarnika, pokroić w plasterki, posypać odrobiną posiekanej bazylii i od razu cieszyć się gorącą.

Możesz również polubić…