Zrolowana pizza – szybka przekąska na imprezę!
Zrolowana pizza – szybka przekąska na imprezę!
Zrolowana pizza
Amerykańska wersja pizzy z włoskimi korzeniami!
Porcje 4
Kalorie 840kcal
Składniki
Ciasto
- 200 g mąka pszenna mąka cukiernicza/typ 405
- 270 g mąka 00 mąka do pizzy
- 30 g kasza manna z pszenicy durum
- 300 ml Woda letni
- 35 ml oliwa z oliwek extra virgin
- 10 g Sól
- 5 g świeże drożdże
Sos pomidorowy
- 300 ml Pomidory San Marzano przeszedł
- 1 łyżka suszone oregano
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżka oliwa z oliwek extra virgin
Dodatki
- 300 g ser mozzarella
- 50 g Salami drobno pokrojone
- 50 g gotowana szynka
- bazylia
Instrukcje
-
Dodaj drożdże do ciepłej wody i rozpuść.
-
Mąkę pszenną, mąkę 00, semolinę z pszenicy durum i sól wsyp do miski malaksera i wyrabiaj na wolnych obrotach za pomocą haka do ciasta.
-
Stopniowo dodawać wodę drożdżową.
-
Następnie dodaj również olej.
-
Wyrabiaj ciasto przez co najmniej 7 minut. Im dłużej tym lepiej.
-
Gdy ciasto ma gładką powierzchnię i nie ma już kawałków ciasta na misce, wyłącz maszynę.
-
Poluzuj ciasto z haczyków, uformuj kulę i włóż z powrotem do miski.
-
Przykryj ściereczką i pozostaw na co najmniej 2 godziny.
Ciasto
-
-
Dodaj drożdże do letniej wody i rozpuść. Mąkę pszenną , mąkę 00 , kaszę mannę z pszenicy durum i sól włożyć do miski robota kuchennego i zagnieść za pomocą haka do ciasta na najniższych obrotach.
-
Stopniowo dodawać wodę drożdżową. Następnie dodaj również olej. Zagnieść ciasto przez co najmniej 7 minut. Im dłużej, tym lepiej.
-
Gdy ciasto ma ładną gładką powierzchnię i nie ma już resztek ciasta zwisających z miski, wyłącz maszynę. Zwolnij ciasto z haka, uformuj kulę i włóż z powrotem do miski. Przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 2 godziny.
-
Wskazówka:
- Im dłużej ciasto może odpocząć, tym lepiej! Najlepiej przygotować ciasto na pizzę dzień wcześniej, następnie przykryć ściereczką i włożyć z powrotem do lodówki. Następnie wyjmij ciasto na około 3 godziny przed przygotowaniem i przykryj je w temperaturze pokojowej.
- Po odstawieniu ciasto ułożyć na posypanej mąką stolnicy, podzielić na 250-gramowe kawałki i uformować w kulki. Ponownie przykryj wszystko ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut.
Sos pomidorowy
-
Odcedzone pomidory, sól, pieprz, oliwę i oregano włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Instrukcje
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C (350°F) góra/dół.
-
Mozzarellę połamać lub pokroić rękoma.
-
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 50 x 45 cm. Na wierzch polać keczupem i równomiernie rozprowadzić.
-
Pozostaw około 2 cm wolnej krawędzi. Obficie przykryć serem mozzarella. Wierzch posmaruj posiekanym salami i szynką. Posmaruj brzegi niewielką ilością wody, aby następnie dobrze uszczelnić rolkę.
-
Teraz ostrożnie rozwałkuj ciasto od dłuższego boku, zamykając końce. Następnie zwiń pizzę w duże „U” i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj powierzchnię odrobiną oliwy z oliwek.
-
Następnie piecz przez około 2 godziny. Podgrzewaj na najniższym stojaku przez 1 godzinę w temperaturze 180°C (350°F) grzanie górne/dolne.
-
Po upieczeniu pizzę wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry, posypać odrobiną posiekanej bazylii i podawać na gorąco.