Fregola Sarda Przepis: Charakterystyczny, legendarny makaron sardyński

Region śródziemnomorski jest domem dla szerokiej gamy smakowitych potraw, z których wiele zyskało reputację nie tylko wyjątkowo pysznych, ale i zdrowych. Chociaż wiele kuchni śródziemnomorskich jest już dobrze znanych na całym świecie, wciąż istnieje wiele nieodkrytych skarbów, które czekają na odkrycie. Jednym z takich dań, które ostatnio zyskuje na popularności jest fregola sarda, czyli charakterystyczna forma sardyńskiego makaronu. Do fregoli idealnie sprawdzi się Yerba Mate.

 

Fregola Sarda Przepis

Aby przedstawić fregola sarda w odpowiedniej perspektywie, porozmawiajmy najpierw o kuchni sardyńskiej w ogóle. Chociaż nie można zaprzeczyć, że sardyńskie jedzenie jest składnikiem kuchni włoskiej, kuchnia Sardynii, podobnie jak sama wyspa, jest odrębna i różni się od kuchni kontynentu.

Wyspa Sardynia ma za sobą burzliwą historię wynikającą z jej strategicznego położenia w sercu zachodniej części Morza Śródziemnego. Na przestrzeni dziejów na wyspę przybywały liczne fale kupców, zdobywców i imigrantów. Kolejni osadnicy przywozili ze sobą własne zwyczaje i praktyki, które rdzenni Sardyńczycy potrafili zintegrować i zaadoptować do swojej kultury, zachowując jednocześnie własną tożsamość.

Efekt ten jest chyba najbardziej widoczny w kuchni wyspy, w której widoczne są wpływy nie tylko pobliskiego lądu stałego, w szczególności kuchni Pizy i Genui, ale także bardziej odległych krain, takich jak hiszpańska Katalonia, a nawet Afryka Północna i Bliski Wschód. W szczególności kuchnia Pizy i Genui wywarła znaczący wpływ na kuchnię wyspy.

obraz 2022 09 23 101836461 Fregola Sarda Przepis: Charakterystyczny, legendarny makaron sardyński

 

Jedzenie z oceanu i jedzenie z wnętrza kraju

To mieszanie się kultur na wyspie spowodowało powstanie kuchni i potraw, które są unikalne dla Sardynii i nie można ich znaleźć nigdzie indziej na świecie. Można podzielić kuchnię Sardynii na dwie kategorie: kuchnię nadbrzeżną i kuchnię wnętrza kraju. Obie kategorie są w większości zdeterminowane przez składniki, które można znaleźć na samej wyspie lub w wodach, które ją otaczają.

Do typowych nadmorskich przysmaków należą sałatki z ośmiornicy, spaghetti z jeżowcami czy fregula cun cciula, czyli fregola z małżami. Przepis na to danie można znaleźć w dalszej części tego akapitu. Do śródlądowych specjałów należą pieczone kozy i dzikie świnie gotowane w podziemnym tunelu.

Jeszcze jedną regionalną specjalnością wartą wspomnienia jest casu marzu, co można przetłumaczyć dosłownie jako „zgniły ser”. Ten ser nie jest dla tych, którzy łatwo się onieśmielają. Ser pecorino fermentuje, a następnie rozkłada się dzięki temu, że w tym procesie pomagają mu wydzieliny trawienne larw pewnego gatunku muchy. Larwa tej muchy nazywana jest muchą tsetse.

Ser jest spożywany, gdy zawiera jeszcze żywe larwy; osoby biorące udział w tej czynności muszą zachować ostrożność, ponieważ larwy są w stanie rzucić się w kierunku jedzącego, aby uniknąć spożycia.

Fregola Sarda

Danie znane jako fregola sarda, które w lokalnym dialekcie sardyńskim nazywane jest również fregula (sarda to włoskie słowo oznaczające „Sardyńczyka”), zawiera wiele elementów charakterystycznych dla kuchni Sardynii. Kuchnia ta, którą można określić jako mieszczącą się pomiędzy zwykłym makaronem a kuskusem, jest kuchnią, w której widoczne są wpływy kultur niebędących rdzennymi mieszkańcami wyspy. W rzeczywistości fregola sarda jest często nazywana „sardyńskim kuskusem”, mimo że jej ziarna są znacznie większe niż ziarna zwykłego kuskusu.

Po zmieszaniu mąki z pszenicy durum z wodą i rozwałkowaniu tej masy kolistymi ruchami, jest ona gotowa, kiedy mąka formuje się w małe, nierówne kulki. Danie otrzymuje swoją nazwę od metody przygotowania; termin „fregola” pochodzi od łacińskiego słowa fricare, które dosłownie tłumaczy się jako „pocierać”. Kulki te mogą być barwione szafranem, a następnie pieczone w piecu opalanym drewnem, co nadaje im smak, który jest wyjątkowy i przypomina orzechy.

Kończą wygląd marmurkowy w różnych odcieniach żółci, złota i brązu po upieczeniu, co nadaje im ciekawy wygląd. Po ugotowaniu nabierają stałej i kruchej konsystencji. Jest to proste danie, które można wykorzystać na wiele sposobów i ma rustykalny smak. Tradycyjnie używano go do przyrządzania solidnych gulaszów i zup z baraniną i rybami. W dzisiejszych czasach jest również spożywana z owocami morza i można ją znaleźć w zimnych sałatkach.

 

Fregola Sarda Przepisy
Po dowiedzeniu się wszystkiego o tym wspaniałym daniu hybrydowym z makaronu i kuskusu, które pochodzi z Sardynii, bez wątpienia będziesz zainteresowany spróbowaniem go. W przypadku, że jesteś w stanie nabyć niektóre autentyczne fregola sarda, mamy skompilowane listę przepisów, które są na pewno pique your interest. Na marginesie chciałbym wspomnieć, że jeśli nie jesteś w stanie znaleźć autentycznej sardy w swojej okolicy, możesz ją kupić online. Jeśli nie możesz go znaleźć, możesz użyć izraelskiego kuskusu lub makaronu orzo jako zamiennika. Należy jednak pamiętać, że produkt końcowy nie będzie identyczny z oryginałem.

Primo piatto, co dosłownie tłumaczy się jako „pierwsze danie”, to część włoskiego posiłku, która zazwyczaj składa się z makaronu, zupy lub innego dania podobnego rodzaju. Tak jest również w całej reszcie Włoch. Po nim następuje secondo piatto, czasami znane jako „drugie danie”, które zazwyczaj składa się z mięsa lub ryby i jest poprzedzone contorni składającym się z warzyw, ziemniaków i innych tego typu elementów. Zaleca się, aby fregola sarda była spożywana jako pierwsze danie, jeśli przygotowuje się klasyczną sardyńską lub włoską kolację, niemniej jednak można ją podawać i delektować się nią w dowolny sposób.


Stolica Sardynii, Cagliari, znajduje się na dalekim południu wyspy, a danie „fregola sarda” z małżami jest najczęściej kojarzone z tym miastem. Procedura wykonania tego dania jest następująca.

 

Składniki (dla czterech osób)

  • 50-60 małży szyjnych, oczyszczonych i opłukanych
  • 8 oz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3-4 ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • 2 szklanki pomidorów (z puszki lub dojrzałych pomidorów śliwkowych bez skórki), pokrojonych w kostkę
  • Szczypta pepperoncino (włoskie płatki chili)
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 filiżanka białego wina
  • 2 łyżki natki pietruszki, grubo posiekanej
  • 4 filiżanki wywaru z kurczaka
  • 2 filiżanki fregoli sarda

Instrukcje

  1. W dużym rondlu umieść czosnek i oliwę z oliwek i smaż je na średnim ogniu. Podgrzewaj przez około 30 sekund, aby uzyskać szybkie smażenie.
  2. Przez około 4 minuty lub do momentu, gdy pomidory zmiękną i zaczną się rozpadać, dodaj pomidory, pepperoncino i pieprz.
  3. Zmniejsz ogień, dodaj białe wino i pietruszkę, i pozwól, by gotowało się przez 5 minut.
  4. Umieść małże w pojedynczej warstwie nad sosem i gotuj, pod przykryciem, przez pięć minut.
  5. Wyjmij wyłuskane małże i odłóż je na bok. Dopóki wszystko nie będzie gotowe, gotuj partiami. Wszelkie małże, które się nie otworzyły, należy wyrzucić.
  6. Kiedy małże skończą się gotować, dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Kiedy woda wyparuje, dodajemy fregolę i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
  7. Fregola jest gotowa, gdy lekko się przegryza, więc sprawdzaj ją regularnie, aby się nie rozgotowała.
  8. Kiedy będziesz gotowy do podania, dopraw solą, pieprzem i pepperoncino do smaku, dodaj małże z powrotem do rondla, zamieszaj i przykryj na kolejną minutę lub dwie, aby je podgrzać.
  9. Jak tylko małże będą gotowe, podawaj je na gorąco z dekoracją z posiekanej pietruszki.

 

Sprawdź https://internetoweprzepisy.pl/2023/09/kawa-mrozona-jak-ja-zrobic/

 

Możesz również polubić…