Fregola sarda z pieczonymi pomidorami i domowym pesto
Podawanie fregoli sarda z pomidorami to kolejna popularna opcja na wyspie Sardynii. Jeśli szukasz pysznego dania do wypróbowania w domu, nie szukaj dalej.
Składniki (do przygotowania 2-4 sztuk) primo piatto)
- 2 filiżanki pomidorków koktajlowych, przepołowionych
- 3 ząbki czosnku, bez skórki
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ¾ filiżanki świeżych liści bazylii
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine
- 7 uncji fregoli sarda
- 1 łyżka świeżo startego pecorino (zastąpić parmezanem, jeśli nie jest dostępny)
- 1/3 szklanki odciśniętych czarnych oliwek, grubo posiekanych
- 3 uncje koziego sera, pokruszonego
- Sól i pieprz do smaku oraz jedna łyżka stołowa do gotowania fregoli
Instrukcje
- Włącz piekarnik na 190 stopni. Wrzuć do miski pomidory, czosnek, cukier, oregano, oliwę, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Kiedy pomidory zaczną się brązowić, około 25 minut, przenieś je do naczynia do zapiekanek i zapiekaj.
- Podczas gdy pomidory się pieką, doprowadź garnek z wodą do wrzenia, dodaj łyżeczkę soli, a następnie dodaj fregolę. Po gotowaniu przez około 15 minut ma być al dente i żylasta. Aby uniknąć przegotowania, sprawdzaj od czasu do czasu stopień ugotowania, próbując. Po ugotowaniu, przełóż na durszlak, aby odsączyć.
Jak zrobić Pesto
- Wyjmij z piekarnika blachę z trzema ząbkami czosnku. Po obraniu czosnku, połącz w blenderze ząbki, orzeszki pinii, bazylię, pieprz, sól, resztę oliwy z oliwek i pecorino lub parmezan. Przełóż wszystko do blendera i ubij na sos pesto.
- Wymieszaj sarda fregola z pomidorami, oliwkami, kozim serem i pesto w naczyniu do serwowania i posyp listkami świeżej bazylii.