Domowa pizza
Sekretem najlepszych włoskich przepisów na ciasto do pizzy jest dobrej jakości mąka pszenna, odpowiednia ilość drożdży oraz wyrabianie i wyrastanie ciasta.
Poznaj mój przepis na idealne ciasto do pizzy.
Z tej porcji można upiec dwie cienkie lub jedną dużą i grubą pizzę.
Jest to uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe na wytrawne wypieki.
Możesz go użyć do upieczenia domowej pizzy, chleba pszennego, bułek śniadaniowych, drożdżowych paluszków chlebowych lub domowej focaccii.
Porcje 8
Kalorie 239kcal
Składniki
Ciasto
- 7 gram suchych drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 3 szklanka Mąki
- 1/4 łyżeczki Soli
- 2 łyżki oleju
Sos
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1/2 puszki pomidorów
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki kumin
Instrukcje
-
W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Pozostawić do momentu uzyskania kremowej konsystencji, około 10 minut.
-
W dużej misce połącz mąkę, sól i skrót. Wymieszaj z mieszanką drożdżową. Kiedy ciasto się zbierze, wyłóż je na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj aż będzie gładkie i elastyczne, około 8 minut. Lekko natłuść dużą miskę, umieść w niej ciasto i obróć, aby pokryło się olejem. Przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 45 minut.
-
Podgrzej olej w małym rondlu na średnim ogniu. Smażyć cebulę do miękkości. Wymieszać z pastą pomidorową i wodą. Dopraw cukrem, solą, czarnym pieprzem, czosnkiem w proszku, bazylią, oregano, majerankiem, kminem, chili w proszku i płatkami czerwonej papryki. Gotować na wolnym ogniu 15 do 20 minut.
-
Z przepisu powstają 2 (12 calowe) pizze. Podziel ciasto na pół i rozłóż na patelni do pizzy. Pokryj sosem i wybranymi dodatkami. Piecz w temperaturze 400 stopni przez 20 minut lub do momentu, gdy skórka będzie złotobrązowa.
Uwagi
Na porcję: 239 kalorii; białko 6.2g; węglowodany 41.3g; tłuszcz 5.6g; sód 535.4mg. Pełne odżywianie