Jambalaya

Z czym kojarzy ci się kuchnia amerykańska? Fast food? Krwiste steki? Naleśniki z syropem klonowym zapożyczone z Kanady? Cokolwiek by to nie było, mamy dla Was przepis wprost z Nowego Orleanu, gdzie Jambalaya stała się daniem szalenie popularnym, a jej powstanie było zainspirowane smakami z wielu zakątków świata. Danie pikantne, sycące i niesamowicie aromatyczne, które warto przygotować w swoim domu.



 

SKŁADNIKI

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebula

2 papryki

Sól

Świeżo zmielony czarny pieprz

Pierś z kurczaka pokrojone na 2 cm kawałki

1 łyżeczka suszonego oregano

Pokrojona wędzona kiełbasa

2 ząbki czosnku, posiekane

2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego

Wywar z kurczaka

1 puszka pomidorów

Paczka ryżu długo ziarnistego

2 łyżeczki przyprawy Old Bay

400 g średnich krewetek

2 cebule pokrojone w cienkie plasterki

 

W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodać cebulę i paprykę, doprawić solą i pieprzem. Gotuj do miękkości, około 5 minut, następnie wymieszaj kurczaka i dopraw solą, pieprzem i oregano. Smaż, aż kurczak będzie złocisty, następnie dodaj kiełbasę wędzoną, czosnek i koncentrat pomidorowy i gotuj przez około 3 minuty.

Dodaj bulion z kurczaka, pokruszone pomidory, ryż i przyprawę Old Bay. Zmniejsz ogień na średni, przykryj szczelnie pokrywką i gotuj pod przykryciem około 20 minut, aż ryż będzie miękki, a płyn w większości się wchłonie.

Dodaj krewetki i smaż przez 5 minut.


Posyp zieloną cebulką tuż przed podaniem.

Artykuł Jambalaya pochodzi z serwisu Twoj przepis.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *