Wołowina z brokułami

Kolejne wydanie brokułów, tym razem w połączeniu z przepyszną wołowiną. Jest to jedno z tych dań, które można przygotować, żeby otrzymać sycący i bogaty w witaminy i inne odżywcze składniki obiad. Idealny dla tych, którzy preferują potrawy mięsne, ale nie chcą rezygnować z warzyw, lub traktują je jako konieczny dodatek do posiłku, nawet jeśli za nimi nie przepadają. W tej wersji brokuły na pewno przypadną ci do gustu, a w połączeniu z wołowiną stworzą niesamowitą bombę smakową.



 

SKŁADNIKI

Sos sojowy

Sok z ½ limonki

3 łyżki brązowego cukru

2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej

Sól

Świeżo zmielony czarny pieprz

Pół kilo steku z polędwicy wołowej, pokrojonego w cienkie plastry

2 łyżki stołowe oleju roślinnego

3 ząbki czosnku, mielone

Bulion wołowy lub drobiowy

1 głowa brokułu, pokrojona w różyczki

Ziarna sezamu

Cienko pokrojona zielona cebula

 

W średniej misce wymieszaj 1/3 szklanki sosu sojowego, sok z limonki, 1 łyżkę brązowego cukru i 1 łyżkę mąki kukurydzianej. Dodaj stek, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj, aż stek pokryje się z każdej strony marynatą.  Mięso należy marynować przez 20-30 minut.

Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj stek i smaż przez około 5 minut z każdej strony. Usmażony stek zdejmij z patelni i odstaw na bok.

Na patelnię daj czosnek i gotuj przez około 2 minuty. Wymieszaj z 1 łyżką mąki kukurydzianej, następnie dodaj bulion, 2 łyżki brązowego cukru, 1/3 szklanki sosu sojowego. Doprowadź sos do wrzenia. Dodaj brokuły i gotuj do miękkości przez około 8 minut. Dopraw solą i pieprzem, jeśli to konieczne, a następnie dodaj stek i gotuj przez 5 minut.


Przed podaniem udekoruj sezamem i zieloną cebulką.

 

Artykuł Wołowina z brokułami pochodzi z serwisu Twoj przepis.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *